top of page

je lichaam is je thuis

In alles wat ik doe, alle trainingen die ik geef, elke een op een sessie zal ik altijd het lichaam betrekken. Je lichaam is je huis, je basis, daar waar je rust vindt, verwerkt, plannen maakt en nieuwe energie opdoet. Het instrument waar je indrukken mee opdoet, ervaart en verwerkt en waar je vervolgens weer mee uitdrukt. Goed in contact staan met je lichaam is dan ook heel belangrijk.

 

Een gezonde verbinding tussen hoofd en hart, mind en body, zorgt voor een gevoel van verbondenheid met jezelf. Als deze verbinding gezond is voelt het heel natuurlijk om ruimte voor jezelf te maken en werk je je bijvoorbeeld niet meer naar een burn-out toe bijvoorbeeld.

Een gezonde verbinding
tussen hoofd en hart,
zorgt voor een gevoel
van verbondenheid met jezelf

In alles wat ik doe, alle trainingen die ik geef, elke een op een sessie zal ik altijd het lichaam betrekken. Een gezonde verbinding tussen hoofd en hart, mind en body, zorgt voor een gevoel van verbondenheid met jezelf. Als deze verbinding gezond is voelt het heel natuurlijk om ruimte voor jezelf te maken en werk je je bijvoorbeeld niet meer naar een burn-out toe bijvoorbeeld.

 

Je lichaam is je huis, je basis, daar waar je rust vindt, verwerkt, plannen maakt en nieuwe energie opdoet.

Het instrument waar je indrukken mee opdoet, ervaart en verwerkt en waar je vervolgens weer mee uitdrukt. Goed in contact staan met je lichaam is dan ook heel belangrijk.

 

Hoe voelt het om goed in contact te staan met je lichaam? Het beste kan ik het omschrijven hoe het is als je het niet bent, want die ervaring herkennen we allemaal, waardoor dat we het als de norm zijn gaan zien.

 

Een slechte verbinding met je lichaam zorgt ervoor dat je…

  • voortdurend aan het denken, twijfelen en malen in je hoofd bent

  • met je complete aandacht bij iets (computer, tv) of iemand anders bent

  • voortdurend zoekt naar waardering, liefde, acceptatie of bevestiging buiten jezelf.

  • je niet meer bewust bent van je gevoelens, zintuigen, ademhaling of welke lijfelijke sensatie dan ook

 

Je voelt je dan waarschijnlijk…

 

  • emotieloos, leeg, uitgevlakt

  • moe, uitgeput, weinig energie over

  • bedolven onder een enorme to-do lijst die nooit lijkt op te lossen

  • en aandacht aan jezelf geven voelt als nog een extra ding dat je zou moeten doen maar waar je nu écht de energie niet voor hebt.

 

Wees eens eerlijk, hoe vaak voel je je zo? De meeste mensen hebben maar contact hebben met 20-25% van zichzelf, meer bewust belichaamde mensen hebben 75-80% toegang tot hun kracht, intuïtie en niet onbelangrijk je eigenwaarde.

Hoe beter de verbinding tussen je hoofd en hart en daarmee met je lichaam, hoe meer gebruik je kunt maken van je volledig potentieel. Van alle verschillende soorten intelligentie die je hebt,

je mentale intelligentie, maar ook je emotionele en fysieke intelligentie.

 

Elke reactie op een situatie, elke beslissing die we nemen, heeft een fysieke component.

Het creëert verschuivingen en veranderingen in je lichaam. Sterker nog, we nemen, vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn, beslissingen op basis van deze verschuivingen en veranderingen.

Je kunt deze signalen voor je laten werken, mits je ze opmerkt.

 

De subtiele verschuivingen en veranderingen in je fysieke staat die gedachten, emoties en omstandigheden teweeg brengen gaan dan voor je werken als een interne radar, die je informatie geeft waar je naar kunt handelen, waar je wat mee kan.

 

Door aandacht naar je lichaam te verplaatsen maak je er opnieuw en bewust verbinding mee en ga je je lichaam ‘bewonen’. Wordt het weer de veilige plek waar je altijd naartoe kunt, waar je rust en inspiratie vindt, waar je voelt wat goed voor je is en wat niet.

We zijn verleerd hoe we het in ons eigen lichaam, in ons eigen huis, fijn, goed of liefdevol kunnen hebben, dus zijn we weinig thuis. En gaan in de buiten onszelf op zoek naar liefde, rust, erkenning, beloning, een fijn gevoel of aandacht. 

Door te shoppen, veel voor elkaar te krijgen, veel op social media te zijn of te jezelf te verdoven met Netflix, drank en drugs om op die manier rust te vinden.

Laten we eens kijken wat thuis zijn je biedt; kijk maar eens om je heen in je echte huis. Waarschijnlijk heb je het ingericht precies zoals jij het fijn vindt, hou je van eten en gezelligheid dan heb je een grote eettafel, vind je niets lekkerder dan slapen, dan heb je een heerlijk bed en een gezellige slaapkamer. Ook is bijvoorbeeld in je boeken, foto’s op de muur, spullen in je huis terug te zien waar je van houdt en wat je tot nu toe meegemaakt hebt in het leven.

Het is echt jouw plek. Je komt er tot jezelf, verwerkt de indrukken die je buiten hebt opgedaan,

laat alleen de mensen binnen die je zelf binnen wilt laten komen. Je sluit ’s avonds en bij vertrek je huis af zodat er niemand ongewenst in kan.

 

En natuurlijk ben je ook wel eens een paar dagen niet thuis, maar hoe heerlijk is het dan om weer thuis te komen, helemaal weer je eigen omgeving om je heen te ervaren.

 

Kan je je voorstellen hoe fijn het is als je lichaam je het gevoel van thuis zijn zou kunnen geven? En hoe het is om er mee om te gaan zoals je ook met je huis omgaat? Je sluit het af voor ongenode gasten, je zorgt dat het vuil zich niet opstapelt,

als er iets kapotgaat maak je het, draag je er zorg voor. Als er veel visite is geweest dan ruim je daarna alles weer op. Je zorgt ervoor dat bezoek zijn eigen spullen weer mee naar huis neemt.

 

Maar hoe doe je dat thuiskomen in je eigen lijf? 

Het fijne is, je hebt je huis altijd bij je. Je kan je lichaam wel verlaten met je aandacht, maar echt achterlaten kan je het niet. Je bent er dus al, alleen is je aandacht er niet en daardoor ben je ‘niet thuis’.

Je bent met je aandacht ergens in de buitenwereld bent of aan het ronddwalen in je gedachten.

 

Wanneer je je aandacht naar je lichaam verplaatst maak je er opnieuw en bewust verbinding mee. Wordt het weer de veilige plek waar je altijd naartoe kunt, waar je rust en inspiratie vindt, waar je voelt wat goed voor je is en wat niet. Waar je de indrukken die je buiten je huis hebt opgedaan verwerkt. Waar je alles even helemaal van je af kan laten glijden. Waar mensen niet zomaar binnenkomen en alleen toegang hebben als jij de deur voor ze opendoet.

 

Door je aandacht en aanwezigheid te trainen zal je zien dat je meer en meer de bewuste verbinding met je lichaam en gaat ervaren. Hoe het meer en meer als thuiskomen gaat voelen. Het is een vaardigheid, een manier die je toegang geeft tot ALLES wat je in huis hebt.

 

En die vaardigheid ga je vanaf nu weer trainen. Om te beginnen met door aandacht brengen naar je voeten, de fundering van je huis.

JE aandacht trainen
00:00 / 06:48

Train jezelf, met behulp van geleide meditaties, in vijf stappen om je aandacht meer en meer bij jezelf te houden. 

STAP 1 - aandacht bij je voeten

bottom of page